2017. október 16., hétfő

Hogy lehet a NE és NEM szócskák nélkül mégis fegyelmet tartani a Waldorf oviban?

Ne! Nem! Ne csináld! Ne menj oda! Ne nyúlj hozzá! Ne beszélj! Ne turkáld! Ne fogd meg! Ne mássz fel! Ne kiabálj! Ne szaladj! Ne! Ne! Ne!...ne...ne...ne.n...e......
Hányszor megmondtam hogy Ne!

Ismerős? Egyszer próbáljátok megszámolni, hányszor hallja egy nap a gyerek hogy "Ne"! Nagyon sokszor! Persze, mi szülők csak jót akarunk, hiszen valahogy meg kell nevelni a kis porontyot!

Rendszerint a gyermekünk már nem is figyel erre szóra, hiszen a csapból is ez folyik, szinte nem tud olyat csinálni, amihez ne tartozna alapból néhány "Ne!"-kezdetű szócska. Még egy egyszerű játszótéren is csak úgy röpködnek a "Ne tolakodj a csúszdán!" "Ne vedd el más gyerek homokozóvödrét!" " Ne lépj a vízbe!" "Ne szaladj kölesgolyóval a szádban!" "Ne mássz olyan magasra!" "Ne kiabálj!"-és a sort vég nélkül lehetne folytatni!

Na jó,de nem kellenek konkrét és világos határok? És mégis mit mondjunk helyette?  A Waldorfban mindent lehet? Soha nem mondjuk azt hogy nem?

Akkor most menjünk sorjában:

Kellenek a határok, vagy nem?

A gyerekeknek az egészséges fejlődésükhöz elengedhetetlenül szükséges, hogy világos, egyértelmű szabályok vegyék körül őket. Az a gyerek, akinek "mindent szabad", a szabadság érzése helyett pont a bizonytalanságot éli meg. Ezek azok a gyerekek, akik a végletekig képesek feszegetni a határokat, mert ők nem tudják hogy meddig tartanak ők, és hol kezdődik a külvilág. Az ésszerűen felállított szabályok segítik a világban való eligazodásukat. Azon kívül, ha egy gyerek nem tanulja meg hogy nem ő a világ közepe, akkor ne csodálkozzunk azon, hogy felnőttként önző, nemtörödöm, másokat kihasználó, hatalmas EGO-val rendelkező ember lesz. Ugye ezt mi sem kívánnánk a magunk csemetéjének?

Mit mondjunk helyette? 

Egy kis leleményességgel kikerülhetjük a mantraként használt "Nem"-et. Miért jó ez? Talán úgy lehet a legjobban érzékeltetni, ha átalakítom a fenti mondatokat úgy, ahogy én használom őket:

"Ne tolakodj a csúszdán!" helyett: "Nézd, az a kislány előbb itt volt, mint te! Utána pont te vagy a következő!"

"Ne vedd el más gyerek homokozóvödrét!" helyett: " Kérdezzük meg a kisfiút, hogy játszhatsz-e a vödörrel!"

"Ne lépj a vízbe!" helyett: "Ha belelépsz a vízbe, akkor vizes lesz a nadrágod!
(és haza kell mennünk)

"Ne szaladj kölesgolyóval a szádban!" helyett: " Ha lenyelted a falatot, akkor szaladhatsz tovább!"

"Ne kiabálj!" helyett "Nekem ez túl hangos!"

"Ne mássz olyan magasra!" helyett: "Olyan magasra mássz, ahonnan le is tudsz jönni/ ahol még biztonságban érzed magad!"

Jól látszik, hogy minden "Ne" kezdetű mondatot át lehetett alakítani. Ugye hogy egész más hangulata van? A határok ettől még nem tűntek el, viszont kialakult egy együttműködésre alkalmas légkör.


A Waldorfban mindent lehet? 

A Waldorfban nagyon fontosak a szabályok, és a keretek! A külső határok stabilak, és ott vannak, de azon belül viszont szabadon mozoghatnak a gyerekek.
Éppen ezért van az, hogy nálunk pl. játszhatnak az asztallal, székekkel is. Sőt! Fejre is állíthatják őket,vagy letakarják, bungit építenek stb... egy hagyományos oviban ez elképzelhetetlen. Mi úgy gondoljuk hogy azáltal hogy nem kap kész játékokat, hanem magának kell kitalálnia a játékot, fejlődik a belső látása, fantáziája, kreativitása, probléma megoldó képessége, valamint remek gyakorlás a szociális kapcsolatok terén is.

A külső határ az, hogy úgy használhatja hogy ne veszélyeztesse se a saját, se a társai testi épségét, valamint ne tegyen kárt a berendezésben sem!
Ezen belül viszont szabadon mozoghat és megvalósíthatja az elképzeléseit.

A Waldorf oviban soha nem mondjuk azt hogy "nem"?

De igen. :-)  Ezt a szót a vészhelyzetekre tartogatjuk. Nem nehéz elképzelni, hogy mennyivel nagyobb hatása van egy jókor és határozottan kimondott "Ne" -felkiáltásnak, mint ha ugyanezt a szót napjában 100x hallja tőlünk a gyerek.

Tehát mindenkit bíztatok arra hogy próbálja meg átfogalmazni a mondandóját! Ha sokat gyakoroltok, hamar a mindennapok része lesz ez a fajta megközelítés. Érdemes kipróbálni. Sok sikert!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése