2017. szeptember 22., péntek

Hogyan rajzolnak a gyerekek a Waldorf óvodákban?

A rajzolás a gyermeki lélek kifejezőeszköze. Nagyon fontos hogy szabadon alkothassanak, hiszen így tudják a legjobban kifejezni hogy mi zajlik a lelkük mélyén!

Mivel rajzolnak?
Az óvodás gyerekek kézfeje anatómiailag még nem alkalmas a ceruzafogásra! Ezért a Waldorf óvodákban méhviasz krétával rajzolnak a gyerekek. A kréta téglalap alakú, amit a kis kezek könnyen marokra tudnak fogni. Hamar kitapasztalják hogy a kréta különböző felületeit hogyan tudják használni a  rajzolás során. Így tudnak vékony, vastag vonalakat húzni, vagy nagyobb felületeket satírozni. A színek egymással keverednek, tehát akkor is tudnak átmeneti színeket keverni, ha "csak" az alapszíneket adjuk a kezükbe. A színkeverés elméletét tehát tapasztalati úton sajátítják el!

Milyen színeket használnak? És milyet nem?
Az un. napszínekből (citromsárga, aranysárga, narancssárga), valamint a vörösekből (kárminpiros, cinnober) több árnyalatot is kapnak, a sort egy kék és egy zöld méhviaszkréta teszi teljessé.

Feketét nem adunk nekik. Azért, mert a óvodások a testük felépítésével vannak elfoglalva. Ők még félig az Égben vannak (a lelkük lassan érkezik le), ők még a tökéletességet élik meg. (fény) A polaritás elengedhetetlen a sötét oldal nélkül, de azt majd egy későbbi életszakaszban kell hogy megtapasztalják. Egyébként a kék és vörös keveréséből egész sötét színt lehet kikeverni, ha valamelyik gyerek ezt szeretné. -természetesen ezt hagyjuk ,hiszen van olyan téma amihez passzol, pl. éppen este van, de ha rendszeresen és sokat választja a nagyon sötét színeket, akkor annak érdemes utána nézni!-de ez már egy speciális terület....


Mit rajzolnak? 
Amit akarnak! A szabad játék során bármikor rajzolhatnak a gyerekek. Soha nem mondjuk meg hogy mit rajzoljanak! Ha nagyon kér minket hogy segítsünk mert szeretne rajzolni, de semmi nem jut eszébe, akkor elmesélünk egy rövid kis mesét vagy történetet amiből ihletet meríthet.

Nem korrigáljuk azt sem hogy mit miért, és hogyan rajzolnak. Ha egy "kutya a levegőben repül", akkor annak biztos megvan a oka. -el szokták elmesélni! De az is lehet hogy csak nem tudta a térben megfelelően elhelyezni, tehát csak úgy látszik mintha repülne.....
Az ég lehet piros, lila, sárga vagy narancssárga is! -csak az állítja hogy az mindig kék az ég, aki még nem látott egyetlen napfelkeltét vagy naplementét sem!

Természetesen nincs se rossz, se ronda, se elrontott kép. Amikor büszkén mutatja nekünk, akkor mindig megdicsérjük. Ezt nem intézzük el egy "Jajj de szép"-felkiáltással! Ha csak vonalakat látunk (2-3 évesek), akkor is mondhatjuk hogy "Hú, de sok vonal van ezen a képen, pirosak, kékek és még sárga is van közötte! Látszik hogy sokat dolgoztál vele!"
A gyerekek eredendően szépnek látják amit alkotnak, csak ha sokszor hallják azt a felnőttektől hogy ezért vagy azért nem jó, vagy nem szép amit csináltak, akkor egy idő után már nem szeretnek rajzolni. (De ki mondja meg hogy mi a szép!?!? ....)


Színezőt nem adunk a kezükbe! Miért?
A gyerekek azt rajzolják le, ami őket lelkileg foglalkoztatja. A kifestők kész képek, emiatt nem tudják ezen keresztül kifejezni magukat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése