2017. szeptember 27., szerda

Születésnap a Waldorf óvodában

A születésnap különösen fontos számunkra a Waldorf óvodákban! A napnak a különleges rituáléja minden gyereknél megismétlődik, így az ünnepeltek  lélekben  már előre készülnek a NAGY napra!

A ünnepség menete:
Reggel üdvözöljük a születésnapost, és megkérdezzük hogy vajon hozott-e tortát? (Nálunk a gyerekek hozzák, de van ahol közösen sütik, ez változó)
A szabad játék alatt elkészítjük a születésnapi koronát. (nálunk pl. 3 színű krepp papírból "fonjuk").
Az tízórainál a szülő(k)nek is megterítünk az ünnepelt mellett, és a tortát/süteményt odakészítjük az asztalra.
Ha rendet raktunk, akkor előkészítjük az ünnepelt asztalát. A terítőre virágot teszünk, egy kristályt, egy gyertyát és az ajándékot, ez utóbbit egy selyemkendőbe csomagoljuk. Az asztal mellé egy "trónt" azaz egy kendővel letakart széket teszünk, ide ülhet majd a gyermek.
Ha mindenki a körben ül, akkor behívjuk a szülő(ke)t.
Kiosztjuk a csillag-koronákat a gyerekeknek, a születésnapos pedig megkapja a koronáját.

Ezalatt a következő éneket énekeljük:
Weißs du wiewiel Sterne stehen
an dem blauen Himmelszelt?
Weißt du wiewiel Wolken gehen
weithin über alle Welt?
Gott, der Herr, hat sie gezählet,
daß ihm auch nicht eines fehlet,
an der ganzen großen Zahl,
an der ganzen großen Zahl

Ezután elmeséljük a születésnapi történetet:

                                                 A születésnapi történet:


Öt évvel és még néhány hónappal ezelőtt, ez a gyermek még nem volt itt közöttünk a Földön. Fenn az Égben játszott egy aranylabdával a többi Csillaggyermekkel együtt. Egyik nap azonban a labda elgurult. A Csillaggyermek szaladt utána. Csak szaladt és szaladt. Egyszer csak elért egy magas falhoz. A falon felfedezett egy rést. Ezen a résen keresztül lelátott a Földre. Látta a hegyeket- völgyeket, tavakat-folyókat, erdőket-mezőket, és látott sok-sok állatot, akik boldogan ugrándoztak.
Felfedezett egy házat is. Ebben a házban lakott egy anyuka, egy apuka, és egy kisfiú. Ó, ez nagyon tetszett a Csillaggyereknek, semmi másra nem vágyott jobban, mint hogy pont ide, ehhez az Anyukához, ehhez az Apukához és ehhez a kisfiúhoz menjen. Szaladt az Őrangyalához és elmesélte mindezt neki. Az Őrangyal nevetett, hiszen ő már tudta ezt rég! Kézen fogta a gyermeket és elindultak együtt a szivárványlétrán lefelé.  A Nap, a Hold és a Csillagok kísérték őket az útjukon. Mindegyik adott neki egy kis ajándékot. A Nap az arany sugaraiból, a Csillag a fényességéből adott neki, a Holdtól pedig egy kis tálkát kapott a könnyeknek, mert bizony a Földön néha sírni is kell! Így mentek tovább az úton. Mire leértek, a Csillaggyerek annyira elfáradt hogy elaludt. Az Őrangyala gyengéden megfogta, és az Édesanyja ölébe tette. A szülők és a testvére eközben mindent előkészítettek. Egy puha, meleg bölcsőt, meleg takarót, kis rugdalózót, sapkát, pelenkát, és mindent, amire a kis jövevénynek szüksége lehet. Egy nap aztán eljött az idő! A Föld ajtaja kinyílt, és a kisgyermek megszületett! Nagy volt az öröm! A szülők, a testvére, az egész rokonság nagyon örült. Valami azonban még hiányzott, mégpedig a legfontosabb dolog. A gyermek Neve! Így közösen átgondolták hogy mi lenne a legjobb név Neki! Végül megtalálták a legszebb nevet, amit csak adni lehetett ennek a gyermeknek: András. És András ma már öt éves, és megnézheti az ajándékát!

Ekkor kicsomagolhatja az ajándékát. Majd egy közös éneklés-táncolás következik. Közösen kimegyünk kezet mosni, a tízórai után pedig felvághatja és kioszthatja a tortáját.Az ajándékok korosztályon belül ugyanazok. A 3 évesek horgolt labdát, a 4 évesek kötött cicát, az 5 évesek horgolt táskát öt üveggolyóval, a 6 évesek királyi palástot kapnak. ( ez óvodánként eltérő lehet)
Ennek ellenére nincs két egyforma ajándék, hiszen ezeket mi készítjük el, miközben szeretettel ráhangolódunk a gyerekre! Ezért van az, hogy a labda, a cica a táska és a palást pont olyan színt és mintát kap, ami a születésnaposhoz a legjobban passzol!
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése